Norske Landbrukstenester

Snegle-middel godkjent rekordraskt

Oslo (NW): Iberia-sneglen skal bekjempes, det er et nasjonalt mål. Et nytt middel mot sneglene fikk derfor rekordrask behandling av mattilsynet

Vanligvis tar godkjenningen av et nytt preparat minst et år. Denne gangen gikk det knappe seks måneder.

Mattilsynet godkjente nylig Smartbayt til hobbybruk. Middelet inneholder jernsulfat, det samme stoffet som andre midler på markedet. Men konsentrasjonen er 60 prosent sterkere.

– Bekjempelse av Iberia-sneglen er et satsingsområde nå, derfor ble godkjenningen av det nye middelet prioritert, sier seniorrådgiver Anne G. Kraggerud i Mattilsynet til Newswire.

Snegledugnad

– Nå må vi ta sneglen, før sneglen tar oss, sa landsbruks- og matminister Terje Riis-Johansen da han lanserte handlingsplanen for bekjempelse av Iberia-sneglen

Sneglene gjør mest skade i hager og i dyrket mark, og problemet er størst i Sør-Norge.

– Det lønner seg å starte tidlig med bekjempelse. Starter du nå på våren kan du ta knekken på sneglene før de legger egg, sier Peter Hjuler i Bayer Garden, som står bak det nye sneglemiddelet.

Sneglene formerer seg raskt og legger opptil 400 egg hver, så det er mye å vinne på å stoppe sneglene nå.

– År etter år ødelegger sneglene hagegleden for folk. Nå håper vi at den nasjonale dugnaden kan bidra til at nordmenn blir kvitt den plagsomme hagegjesten, sier Peter Hjuler.

Gjemmer seg vekk

Det nye sneglemiddelet inneholder jernsulfat innsatt med en attraktiv åte. Etter å ha spist middelet, opplever sneglene en falsk metthetsfølelse. De søker ned i jorda og dør.

– Så snart sneglene har spist åten, slutter de å spise på hageplantene. Hageeierne ser ikke de døde sneglene, de bare forsvinner, sier Hjuler.

Ett kilo pellets til rundt 250 kroner dekker et område på 200 kvadratmeter. Sneglemiddelet er drøyest i bruk om våren, når sneglene enda er små.

– Du kan behandle kun den delen av hagen som er angrepet og strø ut pellets til du ikke lenger ser snegler, sier han.

Det er ufarlig å helle sneglemiddelet på spiselige planter.

Iberia-snegler blir også kalt brunsnegler eller mordersnegler. Voksne snegler er alltid ensfargede og måler de 70-150 mm. Fargen varierer fra lys oransje til mørkebrun. Kontaktpersoner:

  • Peter Hjuler, salgssjef i Bayer Garden, tlf. 24 11 18 55/ 950 42 840
  • Britt Unni Tvedt, markedssekretær i Bayer Garden, tlf. 24 11 18 53